Ръководство за почистване на килими – как да премахнем петната от червено вино

glass, wine, drip

Червеното вино е прекрасен начин да разпуснем след дълъг ден, или да се насладим на изкусно приготвена домашна вечеря. Въпреки своите богати качества, червеното вино е и едно от най-трудните петна за премахване от текстилни повърхности, дали това са мебели или подови настилки – и в този текст ще ви покажем как нашите професионалисти в чистенето на домове се справят.

Домашно или професионално решение да ползване при махане на петна от червено вино

Има два различни подхода при премахването на петна от червено вино – тези от домашен произход, и тези от професионален произход. По-долу ще погледнем и двете, както и на какво се дължи високата степен на трудност на махане на петна от вино от текстил.

Какво прави виното толкова трудно за премахване

В зависимост от произхода и вида на гроздето, едно червено вино може да съдържа висок брои наситени пигменти. Ако се е случвало да изпуснете червено грозде или гроздов сок на килима, ще забележите, че е значително по-лесно за отмиване от виното.

Това се дължи на липсата на ферментация, която драстично променя структурата и геометричната подредба на химичните съединения. Накратко обяснено, именно алкохола в червеното вино, го прави силно киселинен, а багрите в дрехите и текстили се фиксират към плата именно чрез комбинация от киселинни и основни химични съединения.

След като вече знаем, защо, е значително по-лесно да подпомогнем освобождаването на червените пигменти от нишките на килима или дивана, чрез употребата на умерени химични вещества.

Домашни решения

Едно от най-честите домашни решения за универсално почистване са содата бикарбонат и оцета. Комбинацията между основата и ацидността на оцета предизвиква химична реакция, която отделя голямо количество кислород, които разширява прахообразната сода в пастообразна смес.

Силата на химичната реакция е способна да разбие връзката между виното и текстила, което да подпомогне самият процес на премахване. Тук е важно това как се полага тази смес, както и дали се използва абсорбираща кърпа, която да извлече петното от килима или не.

Професионални решения

Професионалното решение, което нашите специалисти от Zoom-Clean.bg прилагат, работи на сходен принцип, но е значително по-химически стабилно от домашните почистващи препарати. Това го прави значително по-предвидимо, което от своя страна пък го прави много по-безопасно за самите текстили, и вас самите.

Големият риск при домашните препарати, е че при неспазване на пропорциите и начина на прилагане, може да се постигне обезцветяване на текстила. При професионалните препарати и методи на почистване (както разбрахте вече от нашата статия за премахване на петна от кафе), този риск е сведен до 0,04%, като благодарение на опитността и обучението на всеки екип, е на практика невъзможно да се нарани дори най-чувствителния Персийски килим.

Нужно е да се приложи топлина на мястото, която да раздвижи атомите на виното, но прекомерната топлина може реално да запечата петното към нишките на текстила. За това, едновременно се прилага и вакуум, които да извлече отпусналото се петно, без да му позволява отново да падне върху текстила.

Ние от фирма за почистване  Zoom Clean се борим с петната от червено вино успешно, вече 15 години. През това време успяхме да научим много неща в дълбочина, като това ни позволява да ви предоставим едни наистина безупречни резултати.