Мрамор или мозайка – какво да изберем, за да го поддържаме по-лесно

шлайфана мраморна плоча

Има много фактори, които се взимат предвид при избора на подова настилка, като един от най-важните от тях е лекотата на поддръжка. Разбира се, пода задава тон на цялото помещение и не бива да се прави компромис и с визията, и за това най-оптималния избор е този, който комбинира лека поддръжка и красота. Вече разбрахте дали си заслужава да се купи уред за миене на прозорци.

В този текст, от гледната точка на професионалист, ще обсъдим поддръжката на подови настилки направени от мрамор или мозайка и това, коя е по-добра за дома или офиса.

Характер на продуктите и лекота на поддръжка

Визуалните и технически особеностите на двете настилки ги прави доста добър избор както за домашна, така и обществена употреба. И двете имат невероятна издръжливост, като най-основните разграничения са в естетичен аспект.

Мрамор – особености при поддръжката

Мрамора е монолитен и естествен продукт, който се добива чрез изкопна и кариерна дейност. В зависимост от добивното землище, всеки линеен метър крие в себе си уникални шарки следствие примеси от други минерали.

Той има изключителна стабилност на механично натоварване и е доста издръжлив на надраскване и химична манипулация. В зависимост от класификацията му, той може да има порести участъци, които да поемат доста мръсотия, освен ако не се обработи или полира до абсолютна гладкост.

Неговото почистване и поддръжка не изискват много, но когато има засегнати участъци, особено ако се пренебрегват дълго време, процеса по възстановяване може да отнеме доста усилия. За разлика от мозаечните подови настилки, мрамора е цял и варира в качество и финална обработка.

Мозайка – особености при поддръжката

За разлика от мрамора, мозайката е композитен продукт, който се произвежда чрез насипването на различни по цвят и форма камъни и минерали. Те се спояват чрез терекол, цимент или прозрачна полимерна смес, която има изравняващо действие.

Този метод на създаване на подови настилки е доста стар, като най-ранните могат да се датират до началото на древен Рим и Тракия. Проблем при поддръжката на мозайка като подова настилка, е че тази гладка повърхност е подвластна на надраскване, особено ако се ползва в обществени сгради, където има голям приток на хора и трафик.

Огромното му предимство е това, че има разнообразие от шарки, дизайн и цветове на избрани камъни и могат да се създадат невероятно красиви и уникални подови настилки. Тяхната поддръжка изисква често чистене и периодично полиране, за да се поддържа тяхната впечатляваща визия също толкова впечатляваща, колкото е била в самото начало.

Кое от двете е по-лесно за чистене

Не е случайно, че и двата избора са доста често срещани както в частни домове, така и в обществени и офис сгради. Те са стилен начин да се покаже статут, да се направи акцент или просто да се зададе един естетичен тон на дадено помещение.

Трудността на тяхната поддръжка е ниска, особено когато сте наели професионален екип какъвто е Zoom-Clean.eu. С нас не нужно да правите компромис със състоянието на подовите си настилки, без значение дали те са мраморни или мозаечни.