Миене на щори – кога и как да го правим

macbook, laptop, computer

Щорите, също както всяка друга част от дома, също има нужда от почистване и то доста по-често отколкото подозирате. Ето какво нашите специалисти от Zoom-Clean.eu споделят за техният опит и наблюдение за правилното почистване на вертикални и хоризонтални, пластмасови и платнени щори.

Професионални съвети за поддръжка на чисти щори

Щорите както и завесите действат като въздушен филтър, улавяйки праховите частици, които се реят из въздуха. Освен това могат и да уловят и задържат тоста миризми от дома или офиса, особено ако се намират в кухня или всекидневна – за това е добре да се чистят често – ето как.

Включете ги в пролетното почистване

Ако включите почистването им през пролетта значително ще намалите броя на прахови частици и неприятни миризми в дома си. Това ще подобри атмосферата, уханието и значително ще подобри и на качеството на въздуха и дори вашето здраве.

Праха може да е отговорен за множество проблеми, респираторни и кожни, за това е желателно вашите щори да се почистват поне 2 пъти в годината, като пролетта е страхотен избор за тях.

Различни методи за различните щори

Не всички щори са направени еднакво, някои са по-лесни за почистване от други заради тяхната структура и съдържание, както и вида им. За да се справите с тези особености, нашите Zoom-Clean.eu специалисти споделят тези съвети за всеки вид щори.

Пластмасови

Пластмасовите щори са най-лесните за чистене, тъй като техният състав и повърхност са изцяло гладки. Това означава, че праха върху тях не остава особено много, което изисква по-често почистване, тъй като е много по-лесно този прах да бъде върнат във въздушната циркулация на стаята.

За почистване на подобен вид щори е нужно единствено да се използва влажен парцал без препарат със сапунено съдържание. Избягвайте мокрите кърпички, тъй като от тях се замърсява много по-бързо – мазинините в сапуна привличат и задържат мръсотията много повече.

Платнени щори

Платнените щори, без значение дали са вертикални или хоризонтални, изискват най-много поддръжка. Бива да се перат, ако самият модел позволява, тъй като тяхната фибреста структура предразполага към улавянето на значително повече мръсотията, която е трудна за премахване.

Добре е платнените щори да се мият поне 3 пъти в годината, като самият метод за изпиране зависи изцяло от това дали имат метални или пластмасови части към тяхната конструкция.

Метални и алуминиеви щори

Металните и алуминиеви щори са много често срещани и тяхното почистване може да бъде доста елементарно – в банята под душа с препарат за стъкла и след това да се изплакнат и изсушат добре. Важно е металните щори да имат анти-корозионно покритие, което да позволява миенето с вода, за да се избегне нарушаването на тяхната структура и цвят.

Ако искате да сте сигурни в чистотата на вашите щори, тогава се свържете с професионалистите в почистването – ние не правим компромис с качеството на услугите си, без значение малка или голяма поръчка.