Каква е разликата между ножична и телескопична техника

видове вишки

Вишките извършват изключително важната функция в увеличаване на достъпа до високи и трудни за достигане места. Тази функционалност има приложение в множество среди – от строителни, монтажни, озеленяване, дори почистване.

Професионален съвет – коя вишка да изберете за вашите нужди

Потенциалния достъп на една вишка зависи от нейната класификация, размер и най-вече от нейния вид. Показахме ви нашите съвети при наемане на височинна техника. В този текст ще разгледаме разликите между най-популярните видове – ножичните и телескопичните вишки, за да вземете по-добро и информирано решение, когато взимате вишки под наем от Zoom-Clean.eu.

Характеристиките на една ножична вишка

Този вид машини са вид електрически-акумулаторни вишки, които разполагат с вертикален разтегателен потенциал. Могат да се задвижват сами и дори да се движат докато са стабилизирани и напълно разпънати.

Височината, до която могат да се изкачват зависи от тяхната класификация, като има такива, които могат да достигнат до 20 метра. В отношение на хоризонтална подвижност, те са значително по-зависими от позицията на своята основа, тъй като нямат заложена функция за хоризонтално разтягане освен разпъването на коша.

Това означава, че не могат да достигнат до фасада на сграда, пред която има козирка, но за сметка на това са идеални за работа в затворени пространства и за окачване на тавани. Те разполагат с модулно контролно табло, което може да се използва както от земята, така и в коша на самата вишка.

Особености на телескопичните вишки

Телескопичните вишки могат да бъдат както дизелови, така и електрически, като за да поемат команда от оператор, е нужно да бъде настъпен контролен педал в коша. След настъпването, оператора има възможност за движение със самата вишка, като няма нужда тя да бъде стабилизирана.

Едновременно е възможно и вертикално и хоризонтално височинно движение на вишката, което прави телескопичните модели, изключително универсални. Както всеки инструмент, обаче, те имат своите ограничение, най-вече в товароносимостта.

Тъй като нямат активна стабилизация, както е при самоподвижните вишки, телескопичните видове разчитат на своите широки платформи и големи гуми за стабилност при разпъване.

Огромното предимство на този вид вишки идва в това, че разполагат с т.нар „телескоп”, което е част от главното рамо. Този телескоп може да бъде разпънат до определена дължина, която зависи от класификацията на машината.

Тази подвижност, във вертикален и хоризонтален аспект, прави такива вишки доста често срещана гледка по строителни обекти и места, където достъпа е доста ограничен. Широките им гуми с дълбок грайфер им позволява да достигат до места, до които другите вишки не могат, а липсата на стабилизация дава на оператора много по-бърз и лесен досег до желаното място.

Коя вишка е правилната за вас

Това, коя от двете вишки да изберете, изцяло зависи от вашата потребност и проект. Ако обекта на, който ще работите, позволява лесен достъп и има равномерна, стабилна основа, една ножична вишка би била много по-добър избор от стълба или алпийски въжета.

Ако, обаче, имате нужда от гъвкавост, възможност за адаптация, и достигането на почти недостъпни места, тогава телескопичната вишка е правилния избор за вас.

За точна и коректна обосновка относно това, което е за вас, можете да получите при директна връзка с Zoom-Clean.eu. В случай, че не сте сигурни, кое точно е за вас и не искате да направите грешка, тогава ни позволете да ви помогнем с нашето експертно мнение.