5 съвета при наемане на професионална височинна техника

електрически вишки

Търсите начин да достигнете по-високо място? Искате да смените керемиди по покрива на къщата, да срежете опасен клон на дърво или да монтирате щора на висок етаж? Трябва ви нещо, което може да достигне нужната височина безопасност, е с достатъчно вместимост за 2-ма души и инструменти?

Тогава търсите вишки под наем от акредитирана фирма.

Кой са най-важните неща при взимането на вишка под наем

Наемането на вишка не само може да ви спести време и пари,а и значително увеличава фактора „безопасност”. Вместо да използвате високи стълби подвластни на вятър и подхлъзване, или да висите опасно над козирка на покрив или друго съоръжение, вие можете да се възползвате от стабилността и безопасността на просторния кош на вишката.

Това, което много хора, без опит при използването на такъв тип техника, ги интересува е това дали вишката е достатъчно висока, колко може да вдигне и колко ще им струва. В този текст ще отговорим на тези и други въпроси, за да можете вие да вземете информирано решение.

1. Цена и факторите, които я определят

Цената на т.нар „машиносмяна” зависи от размера и класа на вишката – това дали имате нужда от шофьор за нея и това колко време ще я ползвате. Машиносмяна е термин, който се ползва да опише период от време, в които дадена машина ще бъде в експлоатация, често е в рамките на 6-8 часа.

Цената на този период зависи както от размера, така и това необходимостта от оператор предоставен от фирмата, която предлага услугата. В цената се включва горивото, заплатата на оператор (при нужда), както и наем на самата вишка.

Колкото по-висока е една вишка, толкова по-голяма е и цената на нейната машиносмяна – по-малките модели, като тези с електрическо задвиждване, са от най-евтините варианти.

2. Автономност

Ако вие самите, или член на вашият екип, не разполага с нужната документация на акредитиран оператор на вишка, на вас ще ви бъде предоставен такъв.

В случаи, в които клиент няма опит с подобен вид машини и не се чувства уверен в способността си да управлява вашината, то тогава, при наличен оператор, управляването ще бъде поето от служител на фирмата предоставила ви техниката.

Не е нужно оператора да бъде с вас, особено при модели с дистанционно или наземно управление. Това освобождава повече място в коша и освобождава товароподемност за персонал и инструменти.

3. Особености на обекта, за който е нобходимо да се наеме вишката

Когато избирате какъв модел вишка ще наемете е добре да вземете предвид препятствия като козирки, височината на целевото място, както и това колко товар трябва да бъде вдигнат или свален от тази височина.

Добре е да се направи предварителен оглед на обекта, за да се определи на какво разстояние от целевото място може да се стабилизира вишката.

Има модели, които могат да се движат по неравности и нямат нужда от стабилизация, както и такива, които трябва да имат гладка и равна повърхност за безпроблемно движение.

4. Товароносимост

Съществена част от работата с вишка е нейната товароносимост. Има модели, които са способни да вдигнат голям товар, което ги прави идеални за работата на двама души от една платформа.

Тук поговорката „сговорна дружина планина повдига” важи с пълна сила, изберете вишка, която може да побере двама души и техните инструменти – така ще свършите работа много по-бързо.

5. Качеството на наетата вишка

Всичко това е прекрасно, но ако вишката, която сте избрали не е добре поддържана или амортизирана, тя може да бъде повече опасна, отколкото полезна. За това е добра идея да наемете своята вишка от фирма, която е известна с качествено обслужване и педантична поддръжка на техните машини.

Фирми като Zoom-Clean.eu са прекрасен пример за точно това, което търси човек, когато му трябват вишки под наем за София или Перник. С тях няма риск при опериране, разполагат с разнообразни видове вишки, добри цени и акредитирани специалисти, които да ви помогнат.

Научете повече и за разликите между различните видове вишки в нашата статия по темата.