Как да почистим дограмата

chistota ot izmiti prozortzi

Както казва една стара поговорка „Прозореца е път към живота около нас” и за това толкова много домакинства и офис сгради наблягат на чистотата на стъклото. Но без дограмата си, едно стъкло няма да бъде толкова ефикасно или красиво, колкото ако се почисти и дограмата с него – ето как най-ефикасно да се справите с натрупаната мръсотия.

Кое да чистим първо – дограмата или стъклото

Дограмата и прозореца са две различни по състав неща, които се комбинират, за да създадат термична и водна преграда между нас и външния свят. Поради тази разлика в техният състав, те натрупват мръсотия по съвсем различен начин и следва да бъдат третирани различно – ето какво трябва да знаете за правилната последователност на почистване.

Първо дограмата след това стъклото – това е принципа, които нашите колеги и специалисти от Zoom-Clean.eu използват, когато биват наети за почистване на прозорци и дограма. Дограмата, също както стъклопакета, има нужда от поддръжка, за да се удължи живота и за да бъде много по-благоприятна за наблюдаване и ползване.

Как се почиства дограма правилно

Освен ако не е почиствана често, има голяма вероятност вашата дограма да е доста замърсена, дали от насекоми, от птици или натрупан прах. Състоянието и чистотата на дограмата често се отразяват и на стъклопаркета, за това е важно да се поддържа често. Този прах се отразява и на качеството на въздуха в дома ви.

Ако е силно замърсена е желателно да се снеме по-голямото количество от праха с влажен парцал. По него ще остане по-голямата част от мръсотията, но със сигурност няма да е толкова ефикасен колкото ви се желае – няма как се мине без намокряне с вода с препарат за стъкла.

Ако дограмата е силно замърсена можете да използвате чист спирт с концентрат до 95% процента без да има опасност от нараняване на защитните свойства на дограмата. Важно е и да почистите уплътненията, можете да ги свалите и да проверите дали са изгорели – чистите уплътнения намаляват шанса да изгорят от слънчевите лъчи.

Ако намерите напукани повърхности, то тогава е желателно да се подмени тази част от уплътненията, тъй като те могат да са предпоставка за нарушаване на структурата на стъклопаркета. Почистването на гумите става с кислородна вода или спирт и парцал, по парцала ще остане доста мръсотия, повторете докато не се премахне напълно.

Ако нямате удобен достъп до гумите и дограмата отвън, е желателно да използвате професионални услуги, тъй като опасността от надвисване от прозорец е прекалена. За щастие нашите екипи са повече от способни да се справят с опасностите по безопасен и професионален начин, както и да почистят фасадата и прозорците на вашата сграда.