Как да изберем нужната ни височинна техника

почистване на хале със самоходна вишка

Има моменти, в които колкото и да се опитваме сами да свършим определена работа, няма как да го направим без намесата на уреди, инструменти и машини, които трудно бихме открили в нашия дом.

Това се отнася и когато ни потрябва вишка под наем. Да, вероятно в някои случаи можем да се доверим и на простата, но практична стълба, но има височини, които няма как да достигнем. Освен това използването на вишка е много по-безопасно – няма шанс да загубите равновесие и да паднете, а и има къде да оставите инструментите, които ви трябват.

Въпреки че повечето вишки намират употреба за специфични дейности, те могат да послужат и когато се налага да се свърши някоя по-елементарна задача.

Ако живеете във висока къща, знаете, че е рисковано да ходите по края на покрива, ако трябва да смените керемида или да извършите някакъв друг ремонт. Също така стрехите на къщите служат като перфектно място за птиците, които търсят къде да си направят гнездо.

Те пробиват дупки в дървото, а това създава риск от нахлуване на вода, което впоследствие да доведе до сериозни проблеми с влагата и съответно ремонти и повече разходи.

Такъв проблем може да бъде отстранен много лесно, но едва ли всеки човек има достатъчно дълга стълба, с която да може да достигне стряхата, за да затвори една проста дупка. Този проблем от битово естество показва колко ефективна може да бъде вишката дори когато на пръв поглед не се нуждаем от нея.

Видове вишки

Има различни видове вишки, които служат за различни цели. Трябва внимателно да се запознаете с всеки един от тях и да прецените коя ще ви бъде най-полезна. От голямо значение е тя да бъде надеждна, проходима, практична.

Телескопичните вишки са оборудвани както с раменно, така и с телескопично разгъване. Те могат да бъдат насочване в различни посоки и имат различна дължина. Управляват се или от коша, или от оператора, който се намира на земята.

Също така в зависимост от това на коя фирма за вишки решите да се доверите, трябва да установите кои модели предлагат и съответно какво е теглото, което кошът може да понесе.

Основното предимство на самоходните автовишки е мобилността. Те са перфектни за маневриране в тесни пространства. Освен това не се нуждаят от стабилизация, но пък нямат голям хоризонтален обсег на действие.

Другият вид е ножичната автовишка. Тя се издига изцяло вертикално и могат да бъдат управлявани както от коша, така и от земята. Позната още като вишка тип хармоника, в зависимост от модела може да достига до различна височина и да има различна площ.

Електрическите вишки функционират чрез хидравлика и електрически мотори. Затова се нуждаят от електроснабдителна мрежа или генератор. Основният им минус е, че повечето модели нямат голяма мощност и имат по-малки размери.

За какви дейности се използва

Дейностите, които можете да извършвате с помощта на вишка, са много. Най-често тя се използва за подрязване на дървета или сменяване на улично осветление. Намира употреба и в строителната дейност, когато трябва да се положи външна мазилка, но няма възможност да се използва скеле.

Наемането на вишка под наем е много лесно – едно обаждане към професионалитите от ZOOM Clean е достатъчно, за да се установи място, време и какъв тип вишка ви е нужен. Цената се определя на база час и транспортни разходи.