Ръководство за почистване на административни помещения

skyscraper, window cleaner, clean

Най-трудни за почистване места, от най-честите ни и редовни клиенти като офиси и хотели, са административните сгради. Големият поток от хора и ежедневният преход на стотици крака по коридорите, правят поддръжката на една чиста администрация истинско изпитание.

За да улесним нашите читатели, които искат да разберат как сами да почистват своите офис помещения по-ефикасно, днес от Zoom-Clean.eu ще споделим няколко ценни съвета в това кратко ръководство.

С какво е добре да започнете при всяко почистване

Има няколко основни неща, които са задължителни при началото на едно почистване. В зависимост от вида на администрацията, тези стъпки не винаги са лесни, но това не ги прави по-малко важни за ефикасното и качествено почистване на вашите помещения.

Отгоре-надолу – започва се с праха

Когато чистите, без значение какво е, е добре да се започне отгоре-надолу. Позволете на гравитацията да ви помогне с измиването на прозорците, като си спестите нуждата от повтаряне на вече измити прозорци.

Същото важи при сухото почистване – фокусирайте се върху рафтовете, лавиците и бюрата преди да започнете каквото и да е друго почистване. По този начин всякакъв прах или нечистотия от бюрата ще падне на пода чието почистване така или иначе предстои.

Това е добро правило, тъй като в края на целия процес няма да се налага да влизате отново в тези помещения, или пък да рискувате да изцапате пода. В зависимост от нивото на замърсяване и методите ви на почистване, бърсането на прах не винаги е добра първа стъпка.

Ако метете, което не е препоръчително, да избършете праха предварително само ще предостави на вдигнатия прах чисто място, на което да полепне. Преценете първата стъпка спрямо начина си на почистване и нивото на замърсяване.

Чистене според вида на подовото покритие

Най-голямата площ, в която и да е стая, заема именно пода. Но не всички подови покрития са създадени еднакви – някои са по-лесни за почистване от други.

В контекста на офис администрациите, мокетите са на първо място по използване, тъй като те омекотяват стъпката и придават една мекота на помещението. Въпреки това, те имат няколко недостатъка, а именно:

  • Събират повече прах и мръсотия;
  • Отнемат повече време за почистване;
  • Изискват повече от 1 техника за премахване на мръсотия.

Затова е желателно или да се замени мокета за друг вид подова настилка, като ламиниран паркет, или да се направи предварително третиране на повърхността.

Ламинираните паркети се чистят доста лесно – първо се минава с метла или прахосмукачка, а след това се прилага мокър парцал, за да се премахнат петната и да се оберат по-фините прахови частици.

Санитарните възли са последни

На последно място остават санитарните възли, не по значение, а по ред на почистване. Там имате свободата да използвате вода и химикали, които на други места не бихте си позволили.

Добре е още преди да започнете почистването на административната сграда, първо да полеете тоалетните с предпочитания от вас почистващ препарат. Така ще му даде възможност да разгради котления камък и мръсотията в тоалетната, като само ви остава да изтъркате и изплакнете.

Ако всичко това ви се струва много занимавката и искате да си спестите грижата, без да пестите от качеството на почистването, можете винаги да се обадите на Zoom-Clean.eu за професионално почистване на административни помещения.