Ножични вишки

nojichna vishka zoom clean

Вишките с подемници под формата на „X” са официално наречени ножични и те са изключително добре пригодени за работа по фасади, както и за работа в затворени пространства. Техните предимства ги правят едни от най-често срещаните и търсените при наемане на вишка от електрическите техници, автомеханиците и дори професионалните миячи на прозорци.

Кой са предимствата на ножичните вишки

Както всеки друг инструмент, и този вид вишки имат своите множество ползи, които са пряко свързани със сигурността, подемността с достъпа, които те позволяват. Най-голямото им предимство, е че могат да захождат сами, което ги прави идеални за работа в затворени пространства като халета, складове и дори магазини.

Малко повече информация за този клас вишки

Този вид вишки с ножично повдигане, се използват най-често при довършителна строителна дейност, тъй като позволяват за достъп до тесни пространства. Тяхната подвижност се осъществява чрез 4 гуми, като предните могат да се въртят на 90 градуса от оста на базата на вишката.

Така дори да ви се налага да монтирате осветление в оборудван хранителен магазин, можете да маневрирате между редовете стоки без да нанасяте щети. Реално, достъпността им до конкретни места зависи от техният размер и това дали са на електрическа или дизелова основа.

По-малките варианти се задвижват от електромотори, които се подхранват от акумулатор, които се зарежда. Самото управление на вишката се осъществява чрез джойстик, който може да се монтира или в коша, или да бъде снет и държан на колан от оператора – вишката се докарва до вас качено на ремарке.

Кога се ползват най-често те

Тези вишки се ползват най-често при нужда от вертикална подвижност и когато пространството за работа е малко. Не са рядкост случаите, в които се изисква от оператора да сгъне предпазните рамки на коша, за да може той да мине през тесен или нисък участък.

Именно оптималната им конструкция, свързана с маневреност в тесни и ограничени пространства, ги правят толкова добър избор за монтажисти, бояджии и електричари. Стабилизацията е в една плоскост с ширината на коша, което прави плануването на позициониране доста лесно и безпроблемно.

Тези машини са полезни, когато е необходим стабилен достъп до таван или плоскост в хоризонтално положение. Те предоставят стабилна, широка платформа за трудна работа, за това и имат толкова голямо търсене през сезоните за ремонти.

Какви видове вишки с ножично движение има

Вишките с ножично движение се разделят на няколко класа, като основните им разлики се състоят в тяхната потенциална височина, размери на коша както и начина им на захранване. Захранването може да бъде два вида – дизел и електричество, като дизеловите се ползват предимно за външна работа и могат да носят голямо количество оборудване и персонал.

Електрическите ножични вишки са предимно по-ниски, значително по-малки и в пъти по-евтини за наема от тези на дизелова основа. С тази цена идва и ограничението за реална подемност на товари до определена височина, но за сметка на това могат да се ползват в затворени пространства.

Това каква височина могат да се вдигнат зависи от вложените в тях материали, силата на буталата и хидравликите, както и от широчината на базата. Тъй като стабилизацията е ограничена и не изхожда настрани както е при платформените вишки, само наистина широките индустриални ножични вишки могат да достигнат над 25 метра.

Съвети за ползване на този вид машини

Дългогодишният опит на операторите на Zoom-Clean.eu им е дал доста повод за размишление какво би било най-полезно за един новобранец при управлението на подобен вид машина. Едно от най-важните неща, които ще ви посъветваме е винаги да носите предпазен колан и каска – в никакви обстоятелства не прескачайте предпазните прегради на коша.

Друг съвет е това внимателно да проверите дали резето на вратата към коша се затваря добре и дали остава отворена при движение. Избягвайте резки, странични движение, които са в противоположна посока от дължината на вишката, тъй като е възможно прекатурването на конструкцията.

Ако имате нужда от повече информация, съвети, или просто искате да се възползвате от нашите услуги, можете да се свържете с нас по всяко време.