На какво да обърнем внимание при почистването на кухнята

pochistvane na kuhnya

Почистването на кухнята може да бъде дълъг, изморителен и бавен процес, който винаги отнема повече време, отколкото сме си мислели, че ще е нужно. Причината за това обикновено е, че винаги се намира по още някоя троха, която не сме събрали, или повърхност, която не сме забърсали.

Затова трябва да направим всичко възможно да улесним максимално чистенето, без това да е за сметка на финалните резултати. Да, все пак ще ви трябва време, но ефектът, който ще постигнете накрая, ще си заслужава.

В тази публикация сме събрали някои от най-важните стъпки, които трябва да изпълните, за да сте сигурни, че кухнята ви ще си върне блясъка, който изначално притежава.

Съвети за почистване на кухнята

Знаете, че сте вече сте зрели, когато четете блог статия за почистване на кухнята. Следващите стъпки не са предназначени, за да ви напомнят, че времето лети бързо.

Те са насоки за всеки хора от всички възрасти – независимо дали майка ти те е накарала да почистиш кухнята, защото не си направил домашното, или просто си прекалено „експресионистичен“ със съставките, когато става въпрос за готвене, и цялото място изглежда така, сякаш художникът Джаксън Полък е използвал кухнята ви за канава.

Докато приготвяте храна, не забравяйте да поставите някакъв вид подложка или плик, когато режете или белите продукти. По този начин корите от плодове и зеленчуци се събират на едно място и няма да се налага търсите остатъци от храна по пода.

Почистете в дълбочина кухненските уреди. Няма нищо по-лошо от това да виждате изгоряло парче кашкавал във фурната всеки път, когато я отворите. Също така се постарайте да изчистите внимателно скарите и тавите, които най-често използвате.

Котлоните също не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако сте почитател на готвенето с тиган, най-вероятно знаете какво се случва, когато пържите месо. Капките мазнина се разпръскват навсякъде, а когато засъхнат, можем напълно да забравим за тях и после да се чудим защо плотът е мазен.

Други уреди като хладилника също трябва да се почистват старателно. Всички знаем как мирише развалената храна. И каква бъркотия е, когато не завием правилно капачката на бутилката с мляко.

Мивката трябва да бъде редовно дезинфекцирана заради огромното количество бактерии, които събира. За тази цел можете да използвате всякакъв вид кухненски дезинфектант или просто сапун с топла вода. Използвайте оцет или лимонов сок за още по-добри резултати, но бъдете внимателни – не всяка мивка трябва да се почиства по един и същи начин.

Мивките от неръждаема стомана могат да се повредят, ако не се почистват правилно. Не трябва да използвате кърпи (например телена четка), които могат да надраскат повърхността.

Върнете реда обратно в кухнята

Почистването на кухнята не се състои само от „почистване“. Подредете рафтовете и шкафовете си. Разбираемо е да оставяте чинии тук-там, когато бързате. Въпреки това трябва да отделите време, за да пренаредите приборите, купите, чашите, тиганите, за да можете да знаете кое къде е и да не се лутате като в лабиринт в собствената си кухня.

Не на последно място – избършете повърхностите. Почистете всички засъхнали течности или остатъци от храна върху плота или масата с топла мокра кърпа.

И бонус съвет: Опитайте се да направите почистването на кухнята забавно.