Как да се справим с мръсотията по фугите

podova nastilka za chistene

Фугата на плочките е технологично необходима част от тяхното поставяне, тя се запълва с фугираща смес, която е с няколко милиметра по-ниска от повърхността на плочката. Това оставя място, където мръсотията влиза, но трудно излиза освен ако не отделите времето педантично да изчистите подовите настилки – ето какво как да си спестите работа.

Съвети за чистене на фуги от професионалист

Едни от най-големите проблеми при почистване на плочките са техните фуги. Поради различната равнина, всяка фуга трябва да бъде почистена индивидуално, а това отнема време и усилие и дори тогава нещата не са гарантирани – никак даже – ето как можете да си улесните работата.

Използвайте парочистачка

Домашните парочистачки са сравнително евтина придобивка, но ползите от тях не са никак елементарни, за това ви препоръчваме да си закупите така, ако може от известен производител. Самата температура на парата, както и силната струя, която излиза, доста лесно може да премахне мръсотията във фугите, като остави чисти резултати без особено много търкане.

Когато използвате подобен уред, в резервоара можете да използвате и препарати, но е добре да са предназначение за почистване на висока температура. Не всички препарати са безопасни за работа с пара, и е важно да се насочите към такива, които не стават токсични при работа.

Антимикоцитен фугин

Друг голям проблем с фугите, е че те често страдат от набези от гъбички и черен мухъл, за тази цел можете да използвате антимикоцитен фугин. Той е същия като обикновения, но в себе си има заложени противогъбични свойства, които активно отблъскват натрупването на конкретни бактерии и лишейни култури.

Използвайте силиконова фугираща смес

Силиконовите смеси, особено тези предназначение за фугиране, са лесни за нанасяне и могат да издържат доста дълго време. При силиконовите фугиращи смеси се наблюдава значително по-голяма издръжливост на мръсотията, висока температура и дори износване, което ги прави доста добра инвестиция.

Това е ново поколение фугираща смес, която изисква много повече работа при нанасяне, но за сметка на това изглежда и се държи доста по-добре от обикновените смеси. Поради своята изкуствена структура, силикона има естествен микробо-отблъскващ характер и така се избягва обезцветяване и натрупване на неприятна мръсотия.

Тези смеси мога да се намерят във почти всички магазини за строителни потреби, желателно е да се нанесе на чиста основа. Нашият опит с тези смеси, като професионална почистваща фирма, е че правят нашата работа доста по-лесна и значително по-приятна – може и да ви помогнат и на вас.

Ако смятате, че имате нужда от професионална намеса, винаги можете да се обадите на Zoom-Clean.eu и да запазите част или дата за почистване на плочки и фуги в баня или кухня.