Грешки, които правите при почистване на килими

greshki pri pochistvene na kilimi

Изкушението сами да почистите килима си при наличие на мръсотия е напълно разбираемо – все пак е ваша собственост и вие сте отговорни за неговото стопанисване.

Въпреки ентусиазма, това, което много често нашите клиенти правят грешно е да не внимават за следните 4 грешки, които най-често правите при почистване на килими.

1. Отлагате да ги почистите на време

Най-голямата грешка е да се подцени това колко бързо да се реагира при постъпване на петно върху килима. Отговорът е мигновено, тъй като, когато попиете петното веднага след като е попаднало на килима, заедно с това ще извлечете повече от замърсяването.

Понякога забавянето се дължи на факта, че петното не е забелязано – крайните резултати са значително по-трудна за премахване мръсотия, която изисква професионална намеса.

Можете да си спестите това главоболие като просто попиете петното. Това е достатъчно да намалите шансовете от засичане и промяната на цвета на клима под петното, дори да не използвате препарати за почистване на килими.

2. Не попивате мокрите петна и ги оставяте да изсъхнат

Когато мокро петно попадне върху килим с дълъг косъм, особено ако от памук или абсорбираща синтетика, е изключително важно да действате бързо.

Не оставяйте петното да попие в космите на килима, тъй като така ще стигне до подложката на подовата настилка и ще остане там завинаги.

Вместо да чакате използвайте микрофибърна кърпа или силно абсорбиращ памучен парцал и с лек натиск върху петното, извлечете влагата. Заедно с нея ще извлечете голямата част от замърсяването и ще оставите една малка част, която можете да премахнете с пенлив препарат.

3. Не изплаквате килимите след пране с пенливи препарати

След употребата на пенливи препарати за премахване на петна от килими, е задължително да изплакнете почистеното място. Това ще намокри килима, но също така ще премахнете пенливата субстанция останала във фибрите на подовата настилка.

Пенливите субстанции привличат мръсотията, което е огромното им предимство, когато се ползват за чистене. Ако се остави една подобна субстанция по вече чист килим има голяма вероятност този участък с пенливата субстанция да се замърси по-бързо и лесно.

Това ще допринесе до събирането на още повече мръсотията, която вече ще бъде впита в килима, а това са едни от най-трудните за премахване мръсни наслагания.

Затова, дори ако използвате сода и оцет, винаги погасявайте и изплаквайте с хладка вода (стайна температура), за да отстраните пенливите субстанции от килима.

4. Използвате тежка химия с висока киселинност

Често срещаме необратими щети по иначе добре поддържани килими от силни препарати с високо съдържание на киселина. Те се продават под много форми, като се рекламират като препарати за синтетични килими.

Избягвайте употребата на подобни препарати върху естествени килими – те ще засекат петното и ще освободят боята от килима. След почистване ще останете с осезаемо различно на цвят място от останалата част от килима, което има същия ефект като петно.

Ако не сте сигурни дали даден препарат е подходящ за вашия килим, можете да използвате съвсем малка част от него върху невидима или скрита част от килима.

Ако до 30 минути няма промяна в цвета на килима в тестовия участък, то препаратът, който се избрали става за употреба.

Ако не ви се рискува и искате сигурни резултати без значение от петната и видът на килимите ви, то тогава винаги можете да изберете услугите на Zoom-Clean.eu.