9 малки трика за по-лесно почистване на килима

9 trika za pochistvane na kilimi

За да бъде един дом изпълнен със светлина и уют, е важно да поддържаме всичко в него абсолютно чисто. Почистването обаче може да бъде процес, който изисква много време.

А то невинаги се намира лесно. Особено когато сме натоварени със задачата да чистим килими. Неслучайно те са вещите в къщата, които пазим най-много от разливания на течности и други замърсители.

Петната по килимите могат да бъдат изключително упорити и да ни се струва на практика невъзможно да ги отстраним. Това обаче не е нужно да е просто някаква фиктивна представа. Оригиналният вид на килима съвсем не е нещо, което не можем да постигнем.

В тази публикация ще се запознаете с 9-те най-добри трика, които използват професионалните фирми за почистване и могат да ви помогнат да изчистите килимите си ефективно, за да върнете комфорта и топлотата в дома си.

Класически препарати

Всяко домакинство трябва да има килер, в който да се намират най-важните почистващи средства за различни повърхности. Както имате препарат за стъкло, дърво, пластмаса, фаянс, така и трябва да сте снабдени с препарат за килими.

Те могат да се различават в зависимост от това от какъв вид текстил е изработен килимът. Също така, за да бъдат максимално ефективни, трябва да действате бързо и да не оставяте на течността да проникне дълбоко. Бързо попийте петното и след това използвайте избрания от вас препарат.

Сода за хляб

Содата също може да бъде много ефективна в случай, че не разполагате с препарат или друго почистващо средство. Разтворете я с малко вода и като използвате пулверизатор, напръскайте замърсеното място.

Оцет

Използва се по същия начин, както и содата. Правите смес от оцет и вода и го нанасяте върху петното. Този метод освежава килима и кара цветовете да изпъкват. Ако искате да постигнете и по-голям ефект, можете комбинирате сместа със сода.

Ръчно пране

Досега говорихме за премахването на петна. Какво да правим обаче, когато килимът ни се нуждае от цялостно почистване?

В този случай имате няколко варианта. Ако разполагате с достатъчно площ на двора, можете да изперете килима си там. Можете да използвате специални препарати, както и прах за пране, които да разтворите в топла вода.

Внимавайте обаче! Прочетете внимателно дали почистващото средство е подходящо за материала, от който е изработен килимът. Също така обърнете внимание на четката, която използвате. За предпочитане е да не е много твърда, тъй като това може да разтегли текстила.

Бонус съвет: Ако имате къде да проснете килима, преди да го изчистите, го изтупайте, за да премахнете едрите замърсители.

Репелент

Ако искате да предпазите максимално килима си от петна, можете да го напръскате с репелент. При евентуално разливане той ще попречи на течността да навлезе дълбоко.

Парочистачка

Парочистачката е изключително ефективен начин, с който да премахнете замърсяванията от повърхността на килима. Микроскопичните молекули на парата проникват дълбоко и отстраняват 99.99 % от бактериите. Освен това можете да я използвате за почистване на други видове повърхности.

Прахосмукачка

Добрата стара прахосмукачка е уредът, който всеки дом трябва да има. Не забравяйте, че преди да правите каквито и да било почиствания с течности, винаги преди това е добре да съберете прахта от килима.

Професионално почистване

Ако все пак искате да сте напълно удовлетворени, професионалистите могат да ви гарантират точно това. Резултатите са стопроцентови и е сигурно, че килимите ви ще изглеждат като нови.

Тепавица

Сигурно сте чували за този стар метод. Въпреки че някои от вас може би ще го свържат със съоръжение около течаща вода, има модерни варианти – фирми, които могат обстойно да изчистят килимите ви.

Въпреки че някои от гореспоменатите трикове са всъщност добре познати начини за почистване, се надяваме, че публикацията ще ви бъде от полза, за да изберете кои да приложите.