5 лесни трика за почистване на мръсни килими

pochistvane na kilimi

Съмнявате ли се, че любимият ви килим е изцапан отвъд вашите способности за почистване? Търсите ли начини да се отървете от неприятните миризми без компромис? Тогава тези 5 лесни трика за почистване на мръсни килими са точно за вас.

Те са специално споделени от нашите полеви специалисти по почистване на всякакви петна от всякакви килими.

1. Не оставяйте петната да изсъхнат

На първо място при всички ситуации, за вас е важно да не оставите петното да изсъхне по космите на килима. Колкото повече от петното можете да отстраните докато то все още е ново, толкова по-лесно ще е по-нататъшното му премахване и абсолютно извличане от фибрите на подовото покритие.

За целта можете да използвате абсорбираща кърпа, която да поставите над петното, която кърпа да затиснете с тежест. Най-добрите парцали за тази цел са или целулозните (домакинска хартия) или тези от микрофибърни влакна. И двата варианта имат отлична абсорбираща способност и са подходящи за тази цел.

2. Внимавайте с високата температура

Един инстинкт, който имаме още от детство, е че топлата вода и високите температури разграждат мръсните и мазни метна. Докато това е вярно при миенето на ръце след тежка работа, същото не може да бъде казано за текстилни повърхности като килими и пътеки.

Опасността тук е, че високата температура всъщност ще засече петното и ще го фиксира повече към основата на килима. Това зависи от самия произход на петното, наличните в него пигменти и самия характер на подовата настилка, но това да не използвате топла вода при миене на петна е добра практика, която горещо препоръчваме.

По-добър вариант е да се използва хладка вода, която пак постига същите ефекти на разграждане и освобождаване на петното, без риска от запечатване на петното в космите на засегната пътека или килим.

3. Премахнете праха преди да минете с перяща прахосмукачка

Преди да започнете каквото и да е чистене с вода, винаги минавайте подовата настилка със засмукващата функция на вашата прахосмукачка. Това постига няколко неща:

  • Отделя сплъстените косми един от друг;
  • Улеснява премахването на по-сериозни петна и мръсотия;
  • Отделя отломките и намалява натоварването на перилната система;
  • Създава повече яснота относно състоянието на килима.

Затова нашият професионален съвет е да минавате с вакуумната функция на вашата прахосмукачка преди да перете.

4. Не смествайте препарати за почистване

Сместването на препаратите за почистване е доста честа практика в домашни условия, дори при професионалистите. Главната разлика между двата примера, е че професионалистите са запознати с качествата на препаратите, които ползват, както и в какви съотношения да ги прилагат едни към други.

Домашните препарати имат своите ограничения и не винаги се сместват добре, затова избягвайте да го правите освен ако нямате познания по химия. В противен случай могат да навредят на килима и да влошат петното.

5. Изкуствените килими се чистят по-различно от естествените

Изкуствените килими са в пъти по-лесни за чистене от тези направени от естествени косми. Ако вашият килим е от акрил или друг вид синтетика, то тогава ще ви е по-лесно да отстраните дори най-наситените петна.

За сметка на това естествените килими изискват доста повече опит и внимание, което ние от Zoom-Clean.eu може да отделим и то при всяко ваше обаждане.