3-те най-добри начина за почистване и поддържане на плочки и фуги

pochistvane na plochki i fugi

Плочките са един безсъмнено надежден начин за облицоване на подове и стени в мокри и сухи пространства. Поради основна технологична методика на подреждане, се оставя малка фуга, която се запълва с фугираща смес.

Именно тези две повърхности са доста трудни за почистване, затова днес от Zoom-Clean.eu, сме решили да ви дадем примери за 3-те най-добри начини за почистване и поддръжка на подови настилки, и най-вече на плочки и фуги.

Има ли безотказни методи или се изисква поддръжка

Най-често задаваният въпрос, който сме получавали през годините, търси най-добрия метод за почистване на плочки, който да предотврати натрупването на мръсотия в бъдеще. Истината, е че няма такъв и каквото и да правите, рано или късно ще видите натрупване на мръсотия по вашите плочки, но ето 3 начина да ги почистите по-лесно.

1. Не оставяйте натрупването на котлен камък

Котленият камък е един от най-големите виновници за мръсно изглеждаща баня или кухня, най-вече защото оставя неприятен слой, който е с леко кафеникав оттенък. Когато прибавите към това и честа употреба на тези помещения, вие имате перфектната рецепта за мръсни плочки и фуги.

Затова вашата роля като домакин, е да използвате препарати против котлен камък, които да отстраняват наслоената мръсотия по възможно най-скоростен и ефикасен начин. Така ще предотвратите натрупването на друга мръсотия, която обича грапавите повърхности като котления камък.

Подобни препарати имат леко-токсичен ефект при допир с кожата, затова ви препоръчваме да носите предпазни ръкавици и маска с филтър. Освен това е важно да изплакнете добре почистените повърхности, за да не остават пенливи петна по повърхността им. На допир плочката трябва да „скърца”.

2. Използвайте антимикоцитна фугираща смес

Под антимикоцитна фугираща смес се има предвид смес, която има зададена издръжливост и резистентност към гъбички и мухъл. Тези смеси са от специален клас и се вижда покачване в потреблението им.

Ако сте с баня и плочки отпреди 10 години, има голяма вероятност вашите фуги да не са запълнени от подобен вид продукт.

Тези смеси помагат за отблъскването на мухъл и плесен между фугите, като самите химични вещества в тях траят доста дълго време. Ако започнете да виждате потъмняване на тази смес, това е знак, че е време за почистване с подобаващ препарат.

Винаги работете на отворена врата и включен вентилатор, за да не вдишвате опасните изпарения.

Антикикоцитните смеси намаляват нуждата от поддръжка и почистване на фугите, но не предоставят защита на самите плочки. Затова е желателно да подходите към двата типа повърхности като отделен елемент.

3. Почиствайте по-често

По-честото почистване със сигурност би имало ефект над по-чистата баня – очевидно е. Това, което не е толкова очевидно обаче, е че честото почистване реално изгражда една по-издръжлива основа, от която мръсотията се отмива без особено големи усилия.

Може би сте го забелязали, но не сте обърнали внимание – всички препарати за плочки оставят лек, тънък покриващ слой, от който водата направо се отблъсква. Този вид покритие не трае вечно, затова е важно да почиствате редовно, за да се възобновява и да направи всяко следващо почистване по-лесно.

Ако не ви се занимава, нямате време или искате 100% гаранция за чисти резултати всеки път, винаги можете да се обадите на нашите експерти в почистването. Направете го още днес и спестете време, пари и ангажимент.