3 начина да се отървете от петната по килима

bez petna po kilima

Килимите са страхотен начин да се повиши уюта и топлината на едно помещение, но въпреки това те са подвластни на замърсяване от петна.

Едни от най-големите проблеми, които срещаме в течение на чистене е именно засъхналите стари петна по килима.

За да ви помогнем да поддържате своите подови настилки чисти за по-дълго време, днес екипът на Zoom-Clean.eu ще ви сподели 3 начина да се отървете от петна по килима.

1. Попийте с кърпа преди да засъхнат

Първата реакция при постъпване на каквото и да е петно върху космите на килима, е да се опитате да попиете колкото се може повече. При мокрите петна могат да се използва кухненска хартия, микрофибърни кърпи или дори памучни кърпи.

Последните имат огромен капацитет за засмукване на влага, затова, без триене или търкане, поставете кърпата върху петното и с лек натиск попийте влагата.

Сухите петна, като тези от шоколад или какаова пудра, могат да се съберат с прахосмукачка, но всякакви мокри компоненти могат също така да се съберат с кърпа.

Тази техника работи само върху пресни петна, тези, които са вече засъхнали или са с по-плътен вискозитет от този на водата, изискват по сериозна намеса.

2. Използвайте сода и винен оцет

При засъхналите петна е нужна химична реакция, която да вдигне мръсотията от фибрите на килима. Пенливостта на много от перилните или препаратите за чинии може да създаде проблем за фибрите, особено ако те са естествени.

Алтернативата е да използвате сода бикарбонат и киселина, в случая най-подръчната е винения оцет. Посипете петното със содата, след което добре разтъркайте върху повърхността, която искате да почистите.

С една супена лъжица посипете от винения оцет върху вече нанесената сода. Пенливата реакция между основата и киселината ще създаде добре позната химична реакция, която ще раздроби и разсее петното от фибрите.

Може да ползвате и лимон, в случай, че нямате оцет, но е добре преди това да прецедите лимонения сок от целулозните фибри, които го държат.

При вдигане на петното използвайте кърпа, кухненска хартия или памучна хавлия да попиете влагата и да съберете петното. Можете да погасите киселината с вода, избягвайте топлата вода – препоръчва се хладка.

Попийте остатъчната влага с чиста кърпа и оставете мястото да изсъхне само.

3. Избягвайте високите температури при третиране

Всички техники за домашно почистване са структурирани така, че да избягват употребата на високи температури. Без значение какъв вид петно ще почиствате, е от особено значение да не използвате топлина, тъй като тя може да засече петното върху фибрите на килима.

При техниките използващи вода или други течни агенти, максималната им температура е стайната (20 градуса по Целзий).

Търкането и триенето на петното също отделя температура, затова се препоръчва да попивате с натиск и да избягвате търкането с парцал или хавлия.

При техниките използващи естествени продукти, както е описано в точка 2, се използва хладка вода, която да раздвижи петната, но не и да им позволи да отделят естествените си пигменти върху тези на килима.

Ако дори това не проработи, винаги можете да се обадите на Zoom-Clean.eu, за да получите нужната подкрепа и съвети за по-ефективно почистване на вече засечени петна.